Practice Projects London/Berlin/Seoul
Antonioli Store ExtensionMilan2020

In this extension of Claudio Antonioli’s avant-garde fashion store in Navigli, a former warehouse district of Milan, asphalt and tinted glass are the dominant materials. A continuous glass partition inserted into the spaces created a functional separation between front- and back-of-house. This freestanding curved glass screen unified the spaces. Beyond this, the use of retractable curtains formed three fabric volumes, providing fitting rooms and a private space for customer transactions.

Asphalt applied in unconventional ways displays great beauty. Lava-like streams were created, articulated into rough and smooth areas. Contrasting with the asphalt floor, a collection of white jesmonite-cast fragments offers display and seating opportunities, accented by marble stools.

A global ceiling grid using linear light and spotlights, provides structure and rhythm – playfully distorted when viewed via reflections in the glass. Subtle reflections from the surrounding canals and adjacent houses tint the glass walls, which filter and bounce back shapes and colours, distorted in the curved sections.

In this extension of Claudio Antonioli’s avant-garde fashion store in Navigli, a former warehouse district of Milan, asphalt and tinted glass are the dominant materials. A continuous glass partition inserted into the spaces created a functional separation between front- and back-of-house. This freestanding curved glass screen unified the spaces. Beyond this, the use of retractable curtains formed three fabric volumes, providing fitting rooms and a private space for customer transactions.

Asphalt applied in unconventional ways displays great beauty. Lava-like streams were created, articulated into rough and smooth areas. Contrasting with the asphalt floor, a collection of white jesmonite-cast fragments offers display and seating opportunities, accented by marble stools.

A global ceiling grid using linear light and spotlights, provides structure and rhythm – playfully distorted when viewed via reflections in the glass. Subtle reflections from the surrounding canals and adjacent houses tint the glass walls, which filter and bounce back shapes and colours, distorted in the curved sections.

Photography

Simone Bossi

Team

Marianne Mueller, Olaf Kneer, George Barer, Vicente Hernandez, Franziska Senz